14 i 15 kwietnia 2018 roku podczas „V Uniejowskiego Festiwalu Smaków” w kilkunastu restauracjach w Uniejowie można było skosztować potraw, które przygotowano z użyciem „Ogórka Termalnego z Uniejowa”.
Ogórek termalny z Uniejowa, którego dystrybucją zajmuje się Geotermia Uniejów jest lokalnym produktem o szczególnych właściwościach zdrowotnych i smakowych. Do jego wytworzenia wykorzystywane są najwyższej jakości ogórki uprawiane przez partnerów Firmy Bracia Urbanek z Łowicza. Unikalną zalewę opartą na uniejowskiej wodzie geotermalnej wykreowali specjaliści z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.
W składzie tegorocznej komisji konkursowej, która wybierała najlepsze danie z użyciem ogórków na wodzie termalnej znalazł się m.in. Ryszard Kaliński z Geotermii Uniejów. W przeddzień festiwalu rozpoczął się dwudniowy cykl spotkań, podczas którego można było wziąć udział w specjalnych szkoleniach i prezentacjach dotyczących produktów lokalnych. O pierwszym lokalnym produkcie spożywczym opartym na wodzie geotermalnej, czyli Ogórku Termalnym z Uniejowa opowiadał właśnie Ryszard Kaliński, który podczas prezentacji mówił o współpracy uniejowskiej geotermii z instytucjami naukowymi i badawczymi oraz partnerami biznesowym, a także promocji produktu. Pobierz prezentację:Historia Ogórka Termalnego_2018.
W prezentacji wzięli udział nie tylko mieszkańcy i przedsiębiorcy z Uniejowa, ale również goście z Węgier i Włoch.
Jedną z atrakcji w tych dniach były warsztaty kulinarne Adama Kozaneckiego – finalisty programu MasterChef, który przygotował między innymi zupę ogórkową na ogórkach termalnych oraz tatar wołowy z dodatkiem „Ogórka Termalnego z Uniejowa”.