Oryginalne smaki na bazie wody termalnej

Geotermia Uniejów im. Stanisława Olasa Spółka z o. o. wydobywa i dostarcza wodę geotermalną do ogrzewania budynków, podgrzewania gruntu, do zabiegów leczniczych oraz do kąpieli rekreacyjnych w Termach Uniejów. Otwierają się również zupełnie nowe kierunki zastosowania tego surowca, mianowicie w przyszłości do celów… spożywczych. Dzięki aktywnej współpracy władz samorządowych gminy, Geotermii Uniejów i Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach prowadzone są badania nad przydatnością uniejowskiej wody geotermalnej do wytwarzania produktów spożywczych. Wstępne wyniki badań sensorycznych nad kwaszeniem ogórków pozwalają myśleć z optymizmem o dalszych tego typu działaniach. Marka „Ogórki Termalne z Uniejowa” została już objęta ochroną wzoru użytkowego. Ostatnio została zaprezentowana pilotażowa seria soków pomidorowych z wodą geotermalną, o czym można przeczytać na stronie Urzędu Miasta Uniejów:
http://uniejow.pl/aktualnosci/nowy-produkt-regionalny-coraz-blizej.html
Pionierski w skali kraju pomysł zastosowania wody geotermalnej do celów spożywczych znajduje się jeszcze w fazie badań, jednak już teraz są dobre rokowania na to, że w przyszłości będziemy mieć oryginalne uniejowskie produkty regionalne.