Zadebiutował ogórek termalny z Uniejowa
25 sierpnia na Zamku w Uniejowie otwarty został premierowy słoik z ogórkami termalnymi z Uniejowa. To pierwszy lokalny produkt spożywczy oparty na uniejowskiej wodzie o wyjątkowych walorach leczniczych. Stanowi ona podstawę zalewy, której recepturę przygotowali naukowcy z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach na zlecenie Gminy i Geotermii Uniejów. Zobacz skład chemiczny wody geotermalnej.
Pierwszy słoik ogórków otworzył Przewodniczący Rady Miejskiej Janusz Kosmalski i poczęstował współtwórców produktu: Jacka Kurpika i Ryszarda Kalińskiego (Geotermia Uniejów), dr Anna Wrzodak, dr Krzysztof Rutkowski (Instytut Ogrodnictwa), Jacek Urbanek, Paweł Krokowski (Firma Bracia Urbanek). Na premierze obecni byli goście z miast partnerskich Uniejowa: Gorki (Białoruś), Tskaltubo (Gruzja), Kraslavy (Łotwa), Wołokołamska (Rosja), Szczyrku (Polska), Truskawca (Ukraina) i Mórahalom (Węgry).
Tegoroczne partie ogórków sprzedawane będą głównie na terenie Uniejowa. Oferta sprzedaży skierowana jest do restauratorów i właścicieli sklepów spożywczych. Ogórki używane będą także do przyrządzania zupy ogórkowej i innych potraw w uniejowskich szkołach.